تأسیس مزرعه پسیخان تحت عنوان مجتمع تولید ابریشم - وزارت کشاورزی و عمران روستایی به سال 1352 باز می گردد. بعدها با ادغام دو شرکت دولتی پیلهور و مجتمع تولید ابریشم و یک بخش غیردولتی بنام شرکت ابریشم گیلان، سال 1359 شرکت سهامی پرورش کرم ابریشم ایران تاسیس گردید که ذیل همان شرکت در 1360، مجموعه پسیخان به عنوان واحد مطالعات و بررسیهای نوغانداری شروع به فعالیت نمود. این مجموعه با اجراي پروژه ای تحت عنوان طرح تحقيقات ابريشم با استفاده از منابع مالي سازمان تحقيقات آموزش و ترويج كشاورزي پروژه های تحقیقاتی مصوب سازمان تات را بر اساس اولویت های اجرایی و چالش های موجود در حوزه نوغانداری به انجام می رساند.
اما شکل گیری مرکز تحقیقات ابریشم کشور به سال 1383 بر می گردد. واحد مطالعات و بررسی های نوغانداری شرکت سهامی پرورش کرم ابریشم در مجموعه پسیخان با تفویض وظایف، اختیارات و امکانات بخش تحقیقات نوغانداری از آن شرکت به سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی واگذار و بر اساس مصوّبه شورای عالی اداری رسما مرکز تحقیقات ابریشم کشور ذیل سازمان تحقیقات شروع به فعالیت نمود. این مرکز با فعالیت و کارکرد تشکیلاتی در قالب 6 رویکرد کلی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با تعامل با دستگاه هاي اجرایی ذیربط 2 وظیفه حاکمیتی مهم را نیز پی گیری می نماید:
1- حفظ و نگهداری بانک ژن کرم ابریشم کشور و کلکسیون توت در مجموعه توتستان نمونه پسیخان
2- تامین تخم نوغان اجداد برای دستگاه های اجرایی متناظر و بخش خصوصی بطوریکه با این تولیدات فناورانه در خطوط بالادستی مرکز، امکان تولید تخم نوغان تجاری در خطوط پایین دستی بخش اجرا و نیز بخش خصوصی برای نوغاندارن سراسر کشور فراهم می گردد