تاسیس مرکز بین المللی تحقیقات کرم ابریشم و توت در مجموعه تحقیقاتی پسیخان رشت
همزمان با بازدید هیئت عالی رتبه چینی از مرکز تحقیقات ابریشم کشور، تاسیس مرکز بین المللی تحقیقات کرم ابریشم و توت در مجموعه تحقیقاتی پسیخان کلید خورد.
به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات ابریشم، هیئت عالی رتبه چینی پس از دیدار با جناب آقای دکتر خیام، معاون محترم وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی وارد استان گیلان شدند و روز چهارم مهر ماه سال جاری از مرکز تحقیقات ابریشم کشور بازدید نمودند.
هیئت عالی رتبه چینی به سرپرستی آقای دکتر وانگ (رئیس آکادمی علوم و فنون کشاورزی یانان چین (YAAS))، دکتر کی جون وو (رئیس مرکز تحقیقات ابریشم)، خانم یانگی لو (رئیس روابط بین الملل) و سه پژوهشگر ارشد در حوزه توت ، کرم ابریشم و اصلاح نژاد همراهی می کردند.
گفتنی است میهمانان خارجی در بدو ورود به مرکز تحقیقات ابریشم مورد استقبال دکتر رضا صورتی زنجانی رئیس مرکز قرار گرفتند و جلسه ای نیز در خصوص ساز و کار همکاری های پژوهشی و تولیدات مشترک در حوزه ابریشم و توت و نیز فراورده های جانبی نوغانداری تشکیل گردید.
مهندس نقدی فرماندار محترم شهرستان شفت نیز برای عرض خوش آمد به هیات چینی در مرکز حاضر شدند و طی سخنانی کوتاهی با توجه به رتبه دوم شهرستان شفت در تولید پیله، اهمیت همکاری های بین المللی را بسیار مفید دانستند. بدلیل عدم امکان حضور ریاست سازمان جهاد کشاورزی متاثر از جلسه آغاز سال زراعی جدید با مقام عالی وزرات، آقای مهندس موسوی معاون سازمان به نمایندگی از ایشان در جلسه حاضر و طی سخنان کوتاهی پیام ریاست سازمان را به اطلاع حضار رساندند.
آقای مهندس عدیل سروی، رئیس مرکز توسعه نوغانداری کشور و نیز آقای دکتر حسینی مقدم مدیر گروه پژوهشی کرم ابریشم دانشگاه گیلان، در طی جلسه پیشنهاداتی برای همکاری های مشترک از جمله ورود فناوری های نوین مرتبط، همچنین برنامه ریزی جهت تولیدات جانبی مشترک نوغانداری، لاین های اصلاح شده کرم ابریشم و کولتیوارهای زراعی توت با همکاری های مرکز تحقیقات ابریشم ایران و استان یانان چین را مطرح کردند.
مهمانان محترم در پایان از خط تولید تخم نوغان اجداد و سپس نمایشگاه فراورده های ابریشمی مرکز بازدید نمودند. گفتنی است مذاکرات میان رئیس مرکز تحقیقات ابریشم کشور و رئیس آکادمی علوم و فنون نوغانداری و زنبور عسل یانان تا نیمه شب در محل اقامت ایشان ادامه یافت و موارد ذیل به تصویب رسید.
1- علاوه بر دفتر همکاری مشترک در مرکز تحقیقات ابریشم کشور، به پیشنهاد طرف چینی در یانان و در مقر آکادمی علوم و فنون نوغانداری نیز دفتر مشابهی برای پی گیری همکاری های پژوهشی و تولیدات مشابه تاسیس شود.
2- طرفین موافقت کردند که تمامی فعالیت ها و روابط آنها در این دفاتر مشترک متمرکز شده و از طریق آنها مدیریت شود. ساز و کار اقدامات مشترک طی دو ماه تدوین شده و به تصویب طرفین خواهد رسید.
3- یک برنامه عملیاتی تا پایان سال 2023 توسط هر یک از طرفین پیشنهاد خواهد شد.
4- برای واردات توت و کرم ابریشم پرمحصول از یانان مقرر شد به تعداد 24 جعبه کرم ابریشم هیبرید تا آوریل سال 2024 وارد ایران شود و پس از آزمایشات منطقه ای در استان های نوغان خیز کشور برای هر گونه همکاری های مشترک در حوزه توت و کرم ابریشم بسته به شرایط آب و هوایی و بررسی کارشناسی اقدامات بعدی صورت خواهد گرفت.
5- در صورتی که کیفیت تخم کرم ابریشم و سازگاری آن با اقلیم کشور و سایر شرایط قابل قبول باشد، هیبریدهای تایید شده برای واردات به ایران توسط بخش خصوصی پیشنهاد می شود.
6- با عنایت به تقاضا برای نهال توت با راندمان بالا در ایران، برای ورود کولتیوارهای پرمحصول پس از بررسی های کارشناسی اقدام می شود. همچنین ساز و کار عملیاتی برای تولیدات مشترک و نیز ورود واریته مناسب برای تولید دم نوش از مواردی است که با حمایت مرکز تحقیقات ابریشم و توسط بخش خصوصی پیشنهاد گردید.
7- در خصوص محصولات جانبی نوغانداری تهیه شده از کرم ابریشم، پیله، شفیره، برگ توت و غیره، با عنایت به آمادگی تعدادی استارت آپ و شرکت ایرانی برای دریافت فناوری یا دانش فنی تولید فرآورده های فرعی مقرر شد، آکادمی علوم و فنون نوغانداری یانان، بازدید رئیس مرکز تحقیقات ابریشم و کارشناسان ایرانی مرتبط را تسهیل نماید تا امکان مذاکره و عقد قرارداد برای انتقال فناوری تا اواخر سال 2024 تسهیل گردد.
8- آموزش های حضوری و غیر حضوری در زمینه آفات و بیماری های توت و کرم ابریشم از محور موضوعات مورد توافق طرفین بود که طی دو ماه برای آن ها برنامه ریزی خواهد شد.